International Lifestyle Studies, is dat iets met mode ofzo?

De titel is echt een typerend antwoord wanneer ik zeg dat ik International Lifestyle Studies (ILS) studeer. Hoe vaak ik bovenstaande zin wel niet heb gehoord.. Inmiddels studeer ik al meer dan vier jaar aan de opleiding en ik vind het eens tijd om goed uit te leggen wat ik nu precies doe. Ik heb dit eens eerder gedaan, aan het begin van mijn opleiding, maar ik merk dat ik nu zelf ook veel beter kan verwoorden wat ik nu eigenlijk doe. Ben je er klaar voor?

 photo Untitled 20_zpsdeo4ogqb.jpg photo Untitled 2_zpsznyackql.jpg

In het artikel zie je spreads uit de laatste versie van mijn afstudeerscriptie. Dit zijn visuele spreads die weinig tekst bevatten, ik kan natuurlijk geen informatie uit mijn scriptie online met jullie delen omdat er betrouwbare informatie in staat.

ILS is een HBO opleiding van Fontys. Deze opleiding is enkel gevestigd in Tilburg en is in 2010 van start gegaan. Ik ben in 2011 begonnen en was dus samen met mijn lichting een soort van proefkonijn. Wanneer je afgestudeerd bent aan ILS bezit je de bachelor of lifestyle en mag je jezelf lifestyle professional noemen. De opleiding duurt officieel vier jaar, iets wat voor velen helaas niet haalbaar is.

Jaar 1
In jaar één krijg je les in alle sectoren. Dat zijn: health, leisure, food, appearance, human movement en living. Elk blok gaat over een bepaalde sector. Elk blok doe je een opdracht voor een opdrachtgever in het werkveld en hierin werk je aan kerntaken. De opleiding bestaat uit vier kerntaken: trendwatching, concepting, adviseren en realiseren. In de eerste jaren worden deze in kleine mate met elkaar gecombineerd. Je krijgt vakken die passen bij de sectoren en de kerntaken, deze vakken zijn dus elk blok anders. Over elk blok krijg je twee kennistoetsen waarin al je kennis van dat blok getoetst wordt. Jaar 1 sluit af met een assessment, pas wanneer je deze haalt kun je je propedeuse in ontvangst nemen en door met de studie.

In jaar 1 heb ik opdrachten gedaan voor een Wellness centrum, Fitland, Peijnenburg, Fontys en Theater aan de parade en ik maakte tripjes naar Leiden, Rotterdam en Antwerpen.

 photo Untitled 17_zpsis8atbgy.jpg photo Untitled 8_zpsg36bgf2g.jpg

Jaar 2
In jaar twee heb je drie dagen per week les, in dezelfde sectoren. Echter zijn het nu maar drie blokken, die langer duren. Sectoren worden hier aan elkaar gekoppeld, bijvoorbeeld appearance en living samen. Ook de kerntaken worden hier meer gecombineerd. Twee dagen per week werk je tijdens deze periode samen met je ”company”. Je start je eigen bedrijf op en gaat alle kerntaken doorlopen tot je écht een eigen bedrijf hebt en het gaat realiseren. Dit is heel tof en je leert er veel van!

In jaar 2 heb ik opdrachten gedaan voor Festival Mundial, Orange Babies en de Brabantse Milieufederatie en heb ik samen met 6 anderen het bedrijfje ”Culaz” opgericht. We verkochten een kookboek met daarin recepten gebaseerd op eetbare bloemen. Ik maakte tripjes naar Parijs en Gent.

Jaar 3
Heel jaar 3 ben je weg van school. Het begint namelijk met een meewerkstage. De mijne liep ik bij Freshheads BV, een internetbureau. Hier leerde ik heel veel over technologische trends, het ontwikkelen van concepten en ook leerde ik hoe het er in het werkveld aan toe gaat. Ik heb een fantastische tijd gehad en mijn stage dan ook goed afgerond. Het tweede half jaar volg je een minor. Ik heb gekozen voor Engelse taal & cultuur. Deze minor is mij zo ontzettend goed bevallen dat ik er nog steeds heimwee naar heb. Je leert tijdens deze minor heel veel over de Engelse taal en leert beter spreken, lezen en schrijven. Ook maakten we een trip naar Londen, dat was fantastisch. Jaar 3 sluit af met een assessment, wanneer je deze haalt, mag je door naar jaar 4.

 photo groepsfoto april 2014_zpsjrjbpsuo.jpg
Alle klassen van de minor Engelse taal & cultuur, Fontys Eindhoven, april 2014. En ja, ik sta er ook ergens tussen, haha!

Jaar 4
Jaar 4 start met een specialisatiefase. Je kiest 2 sectoren (ik koos voor food en leisure) die het best bij je passen en kiest daarnaast verdiepende vakken die jou interessant lijken (ik koos voor Engels, creatief schrijven en consumer insights). Ook volg je vakken die verplicht zijn en je voorbereiding op het afstuderen, denk hierbij aan trendwatching, concepting en onderzoek. Over elk vak krijg je een tentamen en ondertussen schrijf je ook een proefscriptie. Ik deed mijn proefscriptie voor Culy en dat was ontzettend tof!

Als je dit hebt afgerond en alles hebt doorlopen mag je beginnen met afstuderen! Afstuderen doe je aan de hand van een onderzoeksstage en het schrijven van een scriptie. Je doet onderzoek naar de doelgroep, opdrachtgever, trends en de sectoren waarin het bedrijf zich bevindt, brengt deze analyses samen en ontwikkelt hieruit een nieuw lifestyle concept. Wanneer je deze scriptie hebt gehaald mag je weer op assessment, als je deze hebt gehaald ben je afgestudeerd!

 photo Untitled 13_zpsamhfzuyw.jpg photo Untitled 15_zpsowfkyxo1.jpg

Doel van de opleiding
Het doel is dat je uiteindelijk zelfstandig leert om lifestyle concepten te ontwikkelen die de kwaliteit van leven van specifieke (en onderzochte) doelgroepen verbeterd. Ik vind zelf vooral het stukje trendwatching dat nodig is om deze concepten te kunnen ontwikkelen erg interessant, vandaar dat ik dit ook af en toe laat terug komen op mijn blog. Wat we doen is het creëren van waarde voor een bedrijf en doelgroep door het uitzoeken en inspelen van en op waarden. Klinkt ingewikkeld, is het ook wel een beetje, maar het is wel heel tof!

Wat kun je er dan mee worden?
Van alles! Zoals je hebt kunnen lezen kun je in jaar 4 je eigen keuzes maken en je eigen pad uitstippelen. Ik ben gek op schrijven en trendwatching en zou daar ook zeker mee aan de slag willen. Je kunt bijvoorbeeld bij een trendbureau gaan werken, bij een marktonderzoeksbureau, een conceptingbureau, in de reclamewereld, in de PR en nog veel meer!

Zoals je hebt kunnen lezen is ILS niet iets met mode ofzo, maar heel veel meer. De opleiding wordt hier en daar omschreven als een pretopleiding, maar dat is het zeker niet. Het is een opleiding waarin je héél veel kennis op doet en waar je je echt ontwikkelt tot lifestyle professional. De opleiding is pittig, heel pittig zelfs, maar dat zal ook zorgen voor een voldaan gevoel wanneer je je diploma in handen mag nemen!

Kende jij ILS al?
Liefs, Simone

Advertisements

21 thoughts on “International Lifestyle Studies, is dat iets met mode ofzo?

 1. Zo dat is nogal wat en zoveel!
  Ik kende dit helemaal niet.
  Ben dan ook al jaren lang van school af.
  Wat is studeren zwaar…..
  Wel leuk wat je met bovengenoemde studie allemaal kan doen als je ermee klaar bent.

  Mooie dag Xoxo

  Liked by 1 person

 2. Heel erg leuk om te lezen. Vorige week ben ik ook op studievoorlichting geweest… Ik heb nog steeds geen idee welke studie me echt aanspreekt, maar altijd leuk om nog wat andere studies onder ogen te zien!
  XOXO esmee

  Liked by 1 person

 3. Wat een toffe opleiding! En wat zien de spreads uit je scriptie er tof uit! Ik kende deze opleiding helemaal niet, haha, maar het was wellicht ook wel wat voor mij geweest, haha! Heb je enig idee of hier ook masterstudies in zijn? 😉

  – Saskia

  Like

 4. Toen ik op IEMES zat werd er best wel vaak verwezen naar ILS, dat veel dingen overeenkwamen ofzo, maar als ik dit zo lees heeft het vrij weinig met elkaar te maken haha. Ik snap best dat mensen denken dat het iets met mode is, een groot deel van de (meerendeel) meisjes die de opleiding doen zijn echte poppetjes. :p

  Like

 5. Voordat ik wist dat jij deze studie deed had ik er nog niet echt uitgebreid over gehoord. Het klinkt wel echt super interessant. En ook fijn dat je er zoveel kanten mee uit kan. Hopelijk heb je snel dat papiertje op zak.

  Like

 6. Leuk om te lezen, klinkt heel interessant! Ik kende het nog niet. Is de studie zelf ook in het Engels? Omdat alle namen ook in het Engels zijn?
  En ik verwacht bij de studie op de een of andere manier een overgroot deel meiden, klopt dit ook of zijn er toch wel aardig wat mannen bij?

  Like

 7. Ik heb nog nooit van deze opleiding gehoord, maar het klinkt wel heel tof. Ook als aanvulling op bijvoorbeeld een bedrijfskundige opleiding 🙂

  Liked by 1 person

Laat je een reactie achter? :-)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s